Barion Pixel

Zsemle cirok lisztkeverékből glutén-, tej- és tojásmentesen

Átol Tibor gluténmentes séf receptje

5 darab

Hozzávalók

  • 250 g Magic Mills UniMix lisztkeverék
  • 5 g élesztő
  • 5 g cukor (aki nem fogyaszthatja, hagyja el)
  • 2 csipet só
  • 8 g olaj
  • 250 g langyos-kézmeleg víz

Elkészítés

Első lépésként a sütőt alsó-felső sütési módozatban 50 fokra előmelegítjük. Egy kis méretű tűzálló tálat teszünk 1.5-2 deci vízzel a sütő aljába, az egyik sarkába eltolva. Ez a sütés végéig bent marad.

A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, úgy, hogy az élesztő és a só ne érintkezzen egymással, majd az olajat. Indítsuk el a dagasztókart és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a langyos vizet. 4-5 perc alatt közepes sebességen alaposan elkeverjük a tészta hozzávalóit.

Vékonyan olajozott felületre fordítjuk a tésztát. Olajos kézzel vagy gumikesztyűt húzva pár mozdulattal átgyúrjuk és gombóccá formáljuk.

Mérleg segítségével 105 grammosakat mérünk ki. Ellapítjuk, majd a tenyerünkbe véve a széleit középre hajtjuk és így formázunk gombócot belőle. A deszkára helyezve a kezünkkel a tésztát körbe-körbe hengergetjük – gömbölyítjük.
A sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, olajjal átkenjük a felszínét.

Kelesztés – Sütés

Az 50 fokra előmelegített sütőbe helyezzük a tepsit és 17 percig kelesztjük a zsemléket. Minimális változást, növekedést láthatunk csak, de ne csábuljunk el és NE kelesszük tovább, mert így lesz jó.

A kelesztési idő lejárta után a hőfokszabályzót tekerjük 200 fokra, továbbra is alsó-felső sütési módozaton. Amíg a sütő 50-ről 200 fokra melegszik, végig bent maradnak a zsemlék. Ha elérte a kívánt hőfokot, állítsuk be a 25 perc sütési időt.

Mindig használjunk sütőhőmérőt, mert csak így lehetünk benne biztosak, hogy a megfelelő hőfokon kelesztettünk, sütöttünk. A tapasztalat azt mutatja, hogy minden sütő „csal”.

Miután megsültek, tegyük rácsra, a felszínét még forrón, ecset vagy a virágokhoz használatos spriccelő segítségével kenjünk át-fújjuk le egy kevés vízzel, majd hagyjuk kihűlni.

Tárolás

Zárható nejlon zacskóban ( cipzáras uzsonnás zacskó ) a hűtőben tárolhatjuk. Fogyasztás előtt 20-30 másodpercre a kenyérpirítóba teszem, így még nem lesz pirítós belőle, de az állaga teljesen felfrissül. Nekünk ez vált be, így 4-5 napig simán ehető bármilyen pékáru. ( kenyér, kifli, zsemle )